Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Cum îmi aleg universitatea?

alege-universitatea

Diversitatea domeniilor de studiu existente atât la noi în țară cât și în străinătate, determină o și mai mare confuzie în rândul tinerilor absolvenți de liceu, atunci când vine momentul de a decide care este ramura educațională pe care aceștia ar dori sa o urmeze spre a-și aprofunda cunoștințele dobândite în liceu. 

Psihologii și consilierii sunt de parere că minim 50% dintre tinerii care susțin examenul de admitere la o facultate, în doar câteva luni vor fi în risc de abandon universitar. Acest lucru este datorat conștientizării târzii a tinerilor studenți asupra alegerilor  făcute. De multe ori aceștia decid  să urmeze  o facultate în funcție de alegerile celor din jur: părinților, colegilor sau a prietenilor și nu țin cont de faptul că fiecare dintre noi are un talent, pe care descoperind-ul și urmând-ul îți va aduce împlinire, cauza fiind foarte simplă: ”singura modalitate prin care poti face lucruri extraordinare este sa iubesti ceea ce faci" - Steve Jobs.

Într-adevar, este important să ținem cont de experiența celor care ne oferă un sfat sau de informațiile pe care le primim atât din mediul online cât și din cel offline, însă trebuie să conștientizezi  că alegerea domeniului de studiu pe care îl vei urma este în strânsă legătură atât cu viața socială cât și cu cea profesională și ceea ce vei realiza depinde doar de tine. Nu alege însă o anumită facultate doar pentru că o anumită facultate este „cool” și toți prietenii tăi aleg să studieze acolo.

Sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când te decizi să alegi facultatea pe care dorești să o urmezi, iar prețul shot-ului de tequila sau a sticlei de bere în pub-urile pentru studenți, poate nu ar trebui sa fie singurele de care sa ții cont.

Alege-ți domeniul de studiu.

Scrie-ți o lista cu materiile de studiu la care în liceu îți facea plăcere să participi și nu pentru ca îți plăcea în mod special profesorul/profesoara, ci pentru că te interesa subiectul discuțiilor sau materia în sine. Iți dorești să călătorești? Ești o fire  energică, dinamică, extrovertită?  Gândește-te ce anume îți place cel mai mult să citești, care sunt informațiile care îți captează atenția, care îți sunt interesele, abilitățile, hobby-rile tale și în funcție de acestea interesează-te care este domeniul de studiu care s-ar potrivi cel mai bine preferințelor tale.

O dată ce ai stabilit care este domeniul de studiu, cât și țara în care vrei să îl urmezi, este important să te decizi și asupra universității potrivite pentru tine. Ultima parte poate fi dificilă deoarece sunt multe universități care au programe similare de studii, cu aproape același plan de învățământ, chiar și modalitatea de admitere poate fi asemănătoare.

Vizitează cât mai mult universități.

Participă la  târguri de universități. Acolo poți întâlni reprezentanți ai universităților care iți pot răspunde la toate întrebările tale  și te pot ajuta în alegerea pe care o ai de făcut. Folosește internetul în avantajul tău. Pe  www.univstud.ro poți găsi informații despre universitățile care prezintă interes pentru tine.

Alege universitatea în funcție de nevoile, dorințele și aspirațiile tale.

Șansele de a găsi o potrivire perfectă poate fi o provocare pentru majoritatea dintre cei care doresc să  aplice la un program de studii superioare, astfel că trebuie să iți setezi obiective clare în ceea ce privește viitorul tău educațional,  profesional dar și asupra a ceea ce vrei tu să obții.

Sunt relevante cursurile pe care le vei urma?

Majoritatea universităților promit că oferă cele mai bune variante educaționale pentru tine, însă sunt oare cele pe care tu ți le dorești? Aici răspunsul îl poți găsi prioritizând ceea ce este important pentru tine și bineînțeles cercetând variantele care îți sunt oferite.Ia în considerare actualitatea cursurilor pe care le vei studia, ce relevanță au și ce impact vor avea cunoștințele acumulate în viața ta profesională.Ține cont și de ușurința/dificultatea cu care iți poți găsi un loc de muncă după absolvirea domeniului de studiu ales. Întreabă-te care este situația pe piața muncii, informează-te despre aceste aspecte.

Ia în considerare ce oportunități ți se oferă.

Internship-uri, burse, asociațiile studențești, cazare, campus,  sunt doar câteva dintre oportunitățile de care ar trebui să beneficiezi ca student/ă.. Informează-te în acest sens și compară fiecare universitate care prezintă interes pentru tine, luând în considerare și acest crieriu.

Aplică la cât mai multe universități.

Există posibilitatea să nu fii admis la facultatea pe care ai ales-o prima dată, dar poate vei intra la cea care ocupa locul doi în topul preferințelor. Acest proces este unul dificil uneori, dar merită. Deținerea unei diplome în domeniul în care să îți facă placere să înveți, poate avea o deosebită importanță în ceea ce privesc oportunitățile de carieră.

Ține cont de ceea ce este important pentru tine și fă alegerile potrivite!

Sursa imagine: stuvia

© UnivStud 2016 - Toate drepturile rezervate
Developed by GHS Software